Tohmajärven teatteriyhdistys ry

Tohmajärven teatteriyhdistys on nimensä mukaisesti Tohmajärvellä vuodesta 1981 lähtien toiminut yhdistys, joka tuottaa kesällä esitettäväksi pitkän näytelmän Maiju Lassila –teatteriin (Tohmajärven kesäteatteri).

Yhdistys toimii yhteistyössä Tohmajärven kansalaisopiston kanssa. Talven harjoituskausi toteutetaan kansalaisopiston ryhmänä. Näytelmän tekoon on vuosittain osallistunut n. 8-20 aktiivista teatterintekijää.
Pitkät perinteet omaava yhdistys on kehittänyt toimintaansa kouluttautumalla ja rakentamalla pääasiassa talkoillen katetun katsomon ja näyttämön Tohmajärven kunnan omistamaan teatterikiinteistöön.

Tällä hetkellä yhdistyksen toiminta on aktiivista. Yhdistys järjestää jäsenilleen koulutusta vuosittain eri aihealueilta. Pitkän näytelmän tuottaminen kesälle on edelleen yhdistyksen isoin ”työ”. Talvella 2016-2017 yhdistys tuottaa myös pienimuotoisemman produktion pienemmillä näyttämöillä esitettäväksi. Tästä mudostunee myös perinne.

Yhdistyksen väki on aktiivisesti yhteistyössä muiden kunnan alueella toimivien yhdistysten kanssa järjestämässä erilaisia tapahtumia. Yhdistys tuo tapahtumiin ohjelmaa ja esittelee omaa toimintaansa yleisölle.

Yhdistyksen toimintaan ovat kaikki tervetulleita, yli kuntarajojen. Esityksen tuotannossa on paljon tehtäviä, joissa ei tarvitse esiintyä, joten lavalle joutumista ei tarvitse pelätä.

Maiju Lassila -teatteri

Tohmajärveläissyntyinen kirjailija ja toimittaja Maiju Lassila täyttäisi 150 vuotta vuonna 2018. Juhlavuoden kynnyksellä Tohmajärven Teatteriyhdistykselle myönnettiin Leader-rahoitus hankkeeseen, ja yhdistyksessä käynnistyi puolitoistavuotinen Maiju Lassila -teatteri -hanke, jossa saan osa-aikaisena työntekijänä työskennellä.

Lataa hankkeen uutiskirje TÄSTÄ.

Hankkeessa halutaan tuoda tutuksi monilla eri nimillä tunnettua Maiju Lassilaa sekä hänen tuotantoaan, tarjota kaikenikäisille kuntalaisille teatteriesityksiä, sekä lisätä teatterin harrastamisen mahdollisuuksia hankkeessa uusina toimintoina alkavien talviteatterin ja nuorisoteatterin muodossa.

Hankkeen aikana Tohmajärvelle tuodaan vierailuesityksiä, teatterinharrastajille teatteri-ilmaisun koulutusta ja kulttuuritoimijoille markkinointikoulutusta. Myös työllistymismahdollisuuksiin panostetaan työllistämällä kesätyöntekijöitä sekä pitkäaikaistyöttömiä erilaisiin teatterin toimintaa tukeviin tehtäviin.

Vuoden kuluttua keväällä hankkeessa järjestetään kulttuurimatka Lassilan vaikutusalueille Ruskealaan.

Yhtenä tavoitteena on myös teatterialueen käytön lisääminen ja monipuolistaminen sekä eri toimijoiden välisen yhteistyön lisääminen ja vahvistaminen.

Vaikka hankkeen myötä tarjottava teatteritarjonta ei keskitykään pelkästään Lassilan tuotantoon, on sillekin paikkansa. Entisellään toimiva, tosin hankkeen myötä hieman uudistuva, kesäteatteri tarjoaa tänä kesänä katsojille Maiju Lassilan Kuolleista heränneen. Näytelmän pohjana oleva romaaniteksti täyttää tänä vuonna sata vuotta ja teatteriyhdistys puolestaan 35 vuotta. Pieneen ensi-iltajuhlallisuuteen on siis aihetta, vaikka muuten juhlavuotta vietetäänkin työn touhussa. Ensi-illassa teatterialue nimetään Maiju Lassila -teatteriksi ja aiemmin ensi-iltaviikolla juhlitaan Potsi-näyttelyn avajaisia. Hankkeen myötä syntyvää toimintaa tämäkin.

Maiju Lassilan tuotanto pidetään Tohmajärven teatteriyhdistyksen tarjonnassa mukana tulevaisuudessa tiukasti. Kesäteatterissa tullaan lähivuosina näkemään Maiju Lassilaa joka toinen vuosi, ja talviteatterin ohjelmistoonkin Lassilaa soveltuvin osin otetaan mukaan.

Juhlavuonna 2018 kesäteatterissa tullaan esittämään Tulitikkuja lainaamassa, jolla on Tohmajärveläisille erityisen vahva merkitys.

Nyt on Tohmajärvellä sitä kuuluisaa positiivista pöhinää teatteri- ja kulttuuritoiminnassa! Hanke on otettu kunnassa ja yhteistyöjärjestöissä vastaan myönteisesti. Teatteriyhdistyksessäkin on saatu uusi into päälle. Tapahtumia suunnitellaan ja hullujakin ideoita heitellään ilmoille.

Tuntuu hyvältä. Tuntuu keväältä ja lähestyvältä kesältä. Tämän vuoden kesäteatterin ensi-iltaan on vajaat kolme kuukautta. Näyttelijät ovat suuren haasteen edessä, kun kymmenellä näyttelijällä rakennetaan näytelmä, jossa henkilöitä on liki 30. Mutta hyvin ne vetää! Lopputuloksen näette 3.7.2016 alkaen Tohmajärven kesäteatterissa 

Mervi
hanketyöntekijä
ja kesäteatterin ohjaaja